Plarium Game Jam #5 – 15 ігор за два дні

події
29.11.2021

67 учасників із трьох міст України, два дні на створення та 15 проєктів. Це результати Plarium Game Jam #5 – щорічного змагання з розробки ігор серед працівників Plarium Ukraine.

Гейм-джем – це челендж зі швидкісного створення ігор, де за 48 годин учасники проходять шлях від ідеї до робочого прототипу. Над проєктом зазвичай працюють команди з 5 осіб, але можна кинути собі виклик та брати участь самотужки.

Джем – це ідеальне місце для експериментів. Співробітники можуть протестувати нові технології або спробувати себе в незвичній ролі та стати на два дні саунд-дизайнером, розробником чи аніматором. За минулі гейм-джеми учасники вже встигли зробити контролери у формі крил та швабри для керлінгу, якими можна керувати за допомогою фізичних рухів. І навіть уперше випробувати в Unity шаблон проєктування ECS, який пізніше використали у флагманській грі Plarium Raid: Shadow Legends.

article image

Ретельна підготовка – це чит-код успіху на джемі, тому для організаторів та учасників він починається задовго до дня Х. Цього року ми зробили серію івентів, на яких досвідчені джемери провели лекції за трьома напрямками: розробка, гейм-дизайн та арт. Вони розповіли, як відбувається гейм-джем, як організувати два дні роботи та як новачкам не наступити на всі граблі.

Мета кожної команди – не лише створити унікальну гру, а й творчо розкрити тему івенту. Її на голосуванні перед початком гейм-джему обирають співробітники.

Тема п'ятого івенту «Ти – не головний персонаж» підштовхнула команди до несподіваних механік. Наприклад, проєкт, де потрібно грати за Сонце та керувати тінями так, щоб не дати мобам знищити вежу. Або гра, в якій NPC стає головним героєм і гравець проживає його життя. Серед проєктів була навіть механічна настільна гра, яку команда зібрала власноруч. На жаль, її впустили прямо перед презентацією, але це не завадило авторам отримати нагороду People's Choice.

article image

Фінальна частина джему відбулася у харківському офісі Plarium. Для цього ми переобладнали нашу студію Motion Capture у справжній телевізійний майданчик зі світлодіодним панно та багатокамерним зніманням. Презентації та нагородження команд проводилися у прямому ефірі. Усі співробітники під час трансляції могли проголосувати за гру, що сподобалася, і визначити переможця в номінації People's Choice.

article image

Інші чотири номінації – Best Game, Most Original, Best Visuals, Founder's Choice – обирали члени журі. Вони спостерігали за презентаціями офлайн та першими грали в робочі прототипи. Цьогоріч головну нагороду в номінації Best Game взяли творці аркадного платформера «Blind Runners». Кожен учасник команди як приз одержав PlayStation 5.

article image

Після джему в ігри може пограти кожен співробітник – білди ми викладаємо у внутрішній соціальній мережі.

Але чому учасники рік у рік долучаються до цього дводенного змагання, навіть якщо доводиться мало спати й не завжди вдається здобути призи? Тому що джем – це про ігри. Це про можливість зробити все по-своєму. Це про білд, який запустився перед самим захистом. Це про настільну гру, яку впустили, але вона все одно всім сподобалася. Це про фан, якого вистачить якраз до наступного гейм-джему.

article image

Коли ж уже #6?