На відкриття нової кухні на 13 поверсі і появу особистого кухаря у харківський цитаделі Plarium очікували як на різдвяні подарунки. Результат був приголомшливим – тепер це найпросторіше і найулюбленіше місце відпочинку співробітників компанії.

Про те, як створювався райський куточок, розповіли Сергій Пархоменко (Interior Designers) і Людмила Об’єдкова (Director of Operation Support Department).

У проекті кухні ви реалізували концепцію невеличкої торгівельної площі. Які ідеї залишилися поза кадром?

С.П.: Розглядалися різні ідеї. Остаточний варіант дизайну розробили архітектори проекту: Демидюк Юлія, Шаталюк Денис і Ночовний Олександр. За їх задумом на цій імпровізованій площі розташовані магазини, кожен з яких – окрема функціональна зона зі своїми нюансами.

Ми комбінували елементи різноманітних стилів. Домінуючим стилем в цьому проекті я б назвав середземноморський мотив – інтер’єр дуже нагадує південне узбережжя італійське.

Л.О.: Кухня затишна, при цьому комфортна і практична. Відкриття майже співпало з 8 березня, тому ми вирішили потішити всіх великою кількістю живих квітів. Зараз тюльпани вже відцвіли і замість них встановлено високий газон.

С.П.: Ми використовували якісні матеріали: максимум дерева, штучно зістарена керамічна плитка. З Житомиру нам привезли гранітну плиту вагою 10 тонн. Хотілося досягти максимальної схожості з візуалізацією, яку ми продемонстрували раніше. Однак окрім цього ми продумували кожен куточок і кожну шухлядку, аби зробити приміщення функціональним без втрати простору.

Скільки людей одночасно можуть насолоджуватися тортиками на кухні?

С.П.: Залежить від кількості тортиків! (сміється) Разом із баром і коридором, в якому є затишні диванчики, площа кухні складає 130 кв.м. Одночасно приймати їжу можуть близько 50 людей, а коли погода сприятлива, всі бажаючі можуть розміститися на терасі. Висота стелі у приміщенні складає 3 метри.

Над якими деталями ви працювали найбільш ретельно?

С.П.: Над усіма! В першу чергу ми брали до уваги навантаження на кухню, вираховували кількість людей, які могли б комфортно пересуватися поміж зонами. Довго обирали зручне розташування зон.

Л.О.: Особливість цього проекту – нестандартна форма приміщення. Кухня і бар відокремлені від зони, де безпосередньо розташовані столики. Дуже важливо було раціонально використовувати простір, тому що компанія стрімко розвивається і кількість співробітників зростає. Наша команда слідкувала за тим, щоб інтер’єр і меблі могли довго служити і зберігати свій первісний вигляд. Ми також створили комфортну зону для технічного персоналу, який допомагає робити кухню затишною і охайною.

У приміщенні велика кількість різноманітних світильників і ламп – це функціональне чи стилістичне рішення?

Л.О.: І функціональне, і стилістичне. Лампи розташовані на стелі, в окремих зонах, підсвічуються також ємності з квітами. Увечері ми вмикаємо камерне освітлення – точкові світильники створюють атмосферу вечірньої вулички.

Чим був обумовлений вибір кольорової гами? Як ви вважаєте, чи впливають обрані кольори на апетит?

С.П.: Я вважаю, що впливають. Але для точної відповіді, напевно, треба провести окреме дослідження. Ми використовували пастельні відтінки, які можуть нагадувати вінтаж або вигорілу на сонці фарбу на стінах будівель торгової вулички.

Л.О.: Ми віддали перевагу яскравим, «смачним», але водночас спокійним і не крикливим відтінкам. Наша щоденна робота пов’язана в основному із комп’ютером, тому ми хотіли, щоб, приходячи на кухню, працівники могли б переключитися, змінити оточення.

З якими труднощами ви стикнулися в процесі втілення проекту?

С.П.: Були труднощі із доставкою необхідних матеріалів.

Л.О.: Так, робота над проектом дійсно була важкою. Меблі для інтер’єру виготовлювалися на замовлення, під певну техніку, тому ми повинні були забезпечити доставку конкретних кухонних приладів. Багато виробів було виготовлено ексклюзивно для Plarium, ми не хотіли йти на компроміси щодо якості.

Що вам найбільше сподобалось у роботі над проектом?

Л.О.: Сподобалось те, що нашу фантазію ніхто не обмежував! Ми могли втілювати будь-які наші ідеї, і це нас надихало. Нашим завданням було створити красиву кухню, яка б гармонійно продовжувала простір нашого офісу в цілому.

С.П.: Вирішувати у найкоротші строки проблеми, з якими раніше мені не доводилося стикатись. Я можу сказати, що ми створили інтер’єр міні-кафе і, як на мене, отримали чудовий результат. І найбільшою нагородою для мене стала реакція людей на відкритті нової кухні, їхні вражені, приємно здивовані обличчя.